Edi Keber
Friuli - DOC Collio, Plessiva
V Itálii často narazíte na názor, že nejlepší italská bílá vína pochází z Friuli a DOC Collio. Otisknout opukový terroir Collia v italsko-slovinském pohraničí lze podle Kristiana Kebera, syna Ediho Kebera, pouze skrze lokální odrůdy a s minimem chemie ve vinicích i ve sklepě. Friulano, Ribolla Gialla a Malvasia Istriana jsou tři autochtonní ingredience, z nichž je utkáno cuvée Collio Bianco. Mezinárodních bílých odrůd se Keberovi před lety vzdali a soustředí se pouze na ty lokální, vyzrálé na svazích Zegla a Monte Quarin. Collio Bianco je tak jejich jediné víno. To fermentuje a zraje ve starých betonových tancích. Keberovi hospodaří na 10 hektarech a ročně vyrobí kolem 60.000 lahví, jež naleznete ve špičkových podnicích od San Francisca až po Tokio.