Plenér - Eggstra 2019

Značka: Plenér

Mikulovsko | bílé, suché |

Nečekané víno z Pálavy.

Dostupnost Skladem
Kód: PLE1902
760 Kč
Plenér - Eggstra 2019
Značka: Plenér

Víno, které od počátku až do konce vznikalo v dřevěném sudu ve tvaru vajíčka. 

Do tohoto specifického sudu vybrali odrůdu Ryzlink vlasšký, která na vápenec a Pálavu patří.
Na první přičichnutí ji ve skleničce vždycky poznáte mezi všemi ostatními víny.
Ryzlink vlašský EGGSTRA je navíc neošetřený siřičitany a nefiltrovaný. 

Díky oblému tvaru sudu nebyla fermentace moštu bržděna hranami, probíhala plynule, přirozeně a harmonicky.
Dubové dušky nechávají do vína proudit malé množství kyslíku, které pomáhá vínu zrát. 

EGGSTRA 2019 je druhým ročníkem limitované edice vína. Ten první vznikl v roce 2017. Další ročník vyrobí jen tehdy, když budou mít hrozny vyzrálé tak, jak by si představovali. 

Doplňkové parametry

Kategorie: VINAŘI
Vinař: Plenér
Víno: bílé
Styl: suché
Země původu: Česko
Region: Mikulovsko
Barva: oranžová
Obsah alkoholu: 14%
Objem: 0,75 l
Ročník: 2019
Odrůdy: Ryzlink vlašský
Podloží: vápenec
Sklizeň: ruční sběr
Fermentace: spontánní
Nádoby: dub
Zrání: zrálo v dubovém vejci
Filtrace: ne
Typ: udržitelné

Vinobraním 2016 začal příběh Vinařství Plenér. Za vinařstvím, které vyrábí vína z vinic pod Pálavou, stojí vinařka Dominika Černohorská a ortodontista Ivo Marek. Dva přátelé, kteří se rozhodli společně si splnit svůj sen. 

Nakoupili vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích na vápencovém podloží Pálavy. Většina z nich byla vysázena kolem roku 2000. Dostaly se jim tak do rukou starší keře. Na odpočaté půdě o rok později začali vysazovat nové vinice a v jejich zakládání stále pokračují. Tratě, na kterých hospodaří jsou obestřeny kolem obcí Bavory, Klentnice a Pavlov. Tyto kousky půdy jsou jim rok od roku bližší a mění se přesně podle toho, jak k nim přistupují. Hospodaření v “plenéru”,tedy s půdou rozkouskovanou na menší části je sice pestré, ale pro udržení konceptu obhospodařování o to náročnější. Každým rokem se tak snaží víc a víc přiblížit představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní.