Víno, které od počátku až do konce vznikalo v dřevěném sudu ve tvaru vajíčka.
Do tohoto specifického sudu vybrali odrůdu Ryzlink vlasšký, která na vápenec a Pálavu patří.
Na první přičichnutí ji ve skleničce vždycky poznáte mezi všemi ostatními víny.
Ryzlink vlašský EGGSTRA je navíc neošetřený siřičitany a nefiltrovaný.
Díky oblému tvaru sudu nebyla fermentace moštu bržděna hranami, probíhala plynule, přirozeně a harmonicky.
Dubové dušky nechávají do vína proudit malé množství kyslíku, které pomáhá vínu zrát.
EGGSTRA 2019 je druhým ročníkem limitované edice vína. Ten první vznikl v roce 2017. Další ročník vyrobí jen tehdy, když budou mít hrozny vyzrálé tak, jak by si představovali.
Doplňkové parametry
Kategorie: | VINAŘI |
---|---|
Vinař: | Plenér |
Víno: | bílé |
Styl: | suché |
Země původu: | Česko |
Region: | Mikulovsko |
Barva: | oranžová |
Obsah alkoholu: | 14% |
Objem: | 0,75 l |
Ročník: | 2019 |
Odrůdy: | Ryzlink vlašský |
Podloží: | vápenec |
Sklizeň: | ruční sběr |
Fermentace: | spontánní |
Nádoby: | dub |
Zrání: | zrálo v dubovém vejci |
Filtrace: | ne |
Typ: | udržitelné |
Nakoupili vinohrady ležící na jižních a jihovýchodních svazích na vápencovém podloží Pálavy. Většina z nich byla vysázena kolem roku 2000. Dostaly se jim tak do rukou starší keře. Na odpočaté půdě o rok později začali vysazovat nové vinice a v jejich zakládání stále pokračují. Tratě, na kterých hospodaří jsou obestřeny kolem obcí Bavory, Klentnice a Pavlov. Tyto kousky půdy jsou jim rok od roku bližší a mění se přesně podle toho, jak k nim přistupují. Hospodaření v “plenéru”,tedy s půdou rozkouskovanou na menší části je sice pestré, ale pro udržení konceptu obhospodařování o to náročnější. Každým rokem se tak snaží víc a víc přiblížit představě o ideálním zemědělství s maximálním respektem k přírodě a přirozeným koloběhům v ní.